Adapting to climate change

In addition to actively working toward reducing GHG emissions associated with its activities, Université Laval has developed various ways of adapting to climate change. Among these initiatives, the university has designed green and shaded areas that efficiently absorb rainfall, decrease the urban heat island effect, and maintain cool areas in an urban setting.

Today, Université Laval’s 1.8 km2 territory is known for the greenery found everywhere on campus. In fact, nearly 64% of its territory is covered by green and wooded areas. If we add the outdoor sports fields, that number climbs to about 70%. The university also boasts emergency access lanes made of permeable paving blocks, and eight green roofs, one of which is among the largest in the province of Quebec. It is located over the PEPS sports complex parking lot.

 
 

To effectively combat heat islands, the university uses reflective materials in the construction of new buildings (for example, the roofs of Telus-UL Stadium and the PEPS) and has redesigned certain streets on campus (for example, Avenue des Sciences-Humaines).

These measures also offer other advantages, such as a decrease in energy demand and a reduction of water and air pollution at the source, and thus contribute to reducing greenhouse gas emissions.

 
 
 

Office of the Executive Vice Rector, Development
Pavillon des Sciences de l'éducation
2320, rue des Bibliothèques
Suite 1646
Université Laval
Québec City (Québec) G1V 0A6

www.ulaval.ca