Aller au contenu principal

Charles Couillard

Directeur de département
Charles.Couillard@fsaa.ulaval.ca
Pavillon Paul-Comtois
2425, rue de l'Agriculture
Local 1312

Professeur titulaire
Charles.Couillard@fsaa.ulaval.ca
Pavillon des Services
2440, boul Hochelaga
Local 1705

Unité de rattachement — Faculté
Sciences de l'agriculture et de l'alimentation

Affiliations
Nutrition, santé et société (NUTRISS)

Metabolic Adaptations and Role of Nutritionnally-Mediated Gut Microbiota changes Following Mango Consumption in Overweight Men and Women : The MANGO Pilot Study
Organisme(s) subventionnaire(s): National Mango Board
Établissement tête: Université Laval
Du 23 avril 2018 au 31 décembre 2022

Dissecting host-microbiome modifiers of type 2 diabetes risk - Objective 1.3
Programme: Subvention d'équipe : Initiative canadienne microbiome 2 : Équipes de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2019 au 31 octobre 2024

Subventions des 5 dernières années

Adhésion aux recommandations visant la saine alimentation: identification des mesures, déterminants et interventions
Programme: Subventions de recherche programmatique sur l’alimentation et la santé
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juin 2013 au 31 mars 2021

Prebiotic effects of blueberry in overweight/obese individuals: potential role of the gut microbiota in alleviating the metabolic syndrome
Organisme(s) subventionnaire(s): U.S. Highbush Blueberry Council
Établissement tête: Université Laval
Du 15 août 2017 au 30 juin 2020

Beneficial effects of raspberry in overweight/obese individuals: potential role of the gut microbiota in alleviating the metabolic syndrome
Programme: National Processed Raspberry Council
Organisme(s) subventionnaire(s): National Processed Raspberry Council
Établissement tête: Université Laval
Du 1 octobre 2017 au 30 septembre 2021

Publications des 5 dernières années

Health Benefits of Apple Juice Consumption: A Review of Interventional Trials on Humans Nutrients, 2022/02/16. Bastien Vallée Marcotte, Marie Verheyde, Sonia Pomerleau, Alain Doyen, Charles Couillard. DOI 10.3390/nu14040821

Gut Microbial Signatures of Distinct Trimethylamine N-Oxide Response to Raspberry Consumption Nutrients, 2022/04. Maximilien Franck, Juan de Toro-Martín, Thibault V. Varin, Véronique Garneau, Geneviève Pilon, Denis Roy, Patrick Couture, Charles Couillard, Andre Marette, Marie-Claude Vohl. DOI 10.3390/nu14081656

Raspberry consumption: identification of distinct immune-metabolic response profiles by whole blood transcriptome profiling The Journal of Nutritional Biochemistry, 2022/03. Maximilien Franck, Juan de Toro-Martín, Thibault V. Varin, Véronique Garneau, Geneviève Pilon, Denis Roy, Patrick Couture, Charles Couillard, André Marette, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1016/j.jnutbio.2022.108946

Associations between self-reported vegetable and fruit intake assessed with a new web-based 24-h dietary recall and serum carotenoids in free-living adults: A relative validation study Journal of Nutritional Science, 2019. Lafrenière, J., Couillard, C., Lamarche, B., Laramée, C., Vohl, M.C., Lemieux, S.. DOI 10.1017/jns.2019.23

Individuals with self-determined motivation for eating have better overall diet quality: Results from the PREDISE study Appetite, 2021/10. Elise Carbonneau, Luc Pelletier, Catherine Bégin, Benoît Lamarche, Mathieu Bélanger, Véronique Provencher, Sophie Desroches, Julie Robitaille, Marie-Claude Vohl, Charles Couillard, Luigi Bouchard, Julie Houle, Marie-France Langlois, Rémi Rabasa-Lhoret, Louise Corneau, Simone Lemieux. DOI 10.1016/j.appet.2021.105426

Sex May Modulate the Effects of Combined Polyphenol Extract and L-citrulline Supplementation on Ambulatory Blood Pressure in Adults with Prehypertension: A Randomized Controlled Trial Nutrients, 2021/01/27. Cécile Vors, Maryka Rancourt-Bouchard, Charles Couillard, Iris Gigleux, Patrick Couture, Benoît Lamarche. DOI 10.3390/nu13020399

Assessment of the American Heart Association's “Life's simple 7” score in French-speaking adults from Québec Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2019. Harrison, S., Couillard, C., Robitaille, J., Vohl, M.-C., Bélanger, M., Desroches, S., Provencher, V., Rabasa-Lhoret, R., Bouchard, L., Langlois, M.-F., Houle, J., Lemieux, S., Lamarche, B.. DOI 10.1016/j.numecd.2019.03.006

Supplementation with resveratrol and curcumin does not affect the inflammatory response to a high-fat meal in older adults with abdominal obesity: A randomized, placebo-controlled crossover trial Journal of Nutrition, 2018. Vors, C., Couillard, C., Paradis, M.-E., Gigleux, I., Marin, J., Vohl, M.-C., Couture, P., Lamarche, B.. DOI 10.1093/jn/nxx072

Correlates of the difference in plasma carotenoid concentrations between men and women British Journal of Nutrition, 2019. Allore, T., Lemieux, S., Vohl, M.-C., Couture, P., Lamarche, B., Couillard, C.. DOI 10.1017/S0007114518003045

Poor Adherence to Dietary Guidelines Among French-Speaking Adults in the Province of Quebec, Canada: The PREDISE Study Canadian Journal of Cardiology, 2018. Brassard, D., Laramée, C., Corneau, L., Bégin, C., Bélanger, M., Bouchard, L., Couillard, C., Desroches, S., Houle, J., Langlois, M.-F., Provencher, V., Rabasa-Lhoret, R., Vohl, M.-C., Robitaille, J., Lemieux, S., Lamarche, B.. DOI 10.1016/j.cjca.2018.09.006

Serum carotenoids as biomarkers: A strategy to improve the validity of dietary assessment,Les caroténoïdes sériques comme biomarqueurs: Une stratégie pour améliorer la validité de l'évaluation alimentaire Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 2018. Lafrenière, J., Couillard, C., Lamarche, B., Lemieux, S.. DOI 10.3148/cjdpr-2017-030


Les informations contenues dans cette page sont extraites de différents systèmes experts de l’Université Laval. Si vous constatez une erreur ou avez des questions quant aux données affichées, communiquez avec nous en écrivant à l’adresse repertoire-corps-professoral@ulaval.ca. Nous nous assurerons de rediriger votre demande à la bonne personne.