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Christophe Cordella

Professeur adjoint

christophe.cordella@fsaa.ulaval.ca
Pavillon Paul-Comtois
2425, rue de l'Agriculture
Local 1312

Unité de rattachement — Faculté
Sciences de l'agriculture et de l'alimentation

Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Institut national de recherche scientifique (INRS), Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université Laval - Fonds internes, Université McGill, Université du Québec à Rimouski, Université de Sherbrooke
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2017 au 31 mars 2024

Apport de méthodologies de traitement des données multivariées
Organisme(s) subventionnaire(s): Institut polytechnique UniLaSalle
Établissement tête: Université Laval
Du 19 août 2021 au 31 décembre 2026

Pôle de recherche et d'innovation pour accélérer la transition vers des systèmes alimentaires durables et résilients
Programme: APPEL à Pôle de recherche et d’innovation du FRQNT – Secteur Bioalimentaire
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2022 au 31 mars 2025

Implication du système endocannabinoïde dans la réponse à la supplémentation aux probiotiques chez les enfants autistes
Programme: Projet subsidiaire d'un regroupement stratégique
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juin 2023 au 31 mars 2024

Subventions des 5 dernières années

SAISIR 2.0 – une ontologie adaptative pour la modélisation des données d’origine diverses : application à la détection des fraudes dans les aliments et à l’étude des interactions entre biomolécules alimentaires impliquant des protéines
Programme: Projet subsidiaire d'un regroupement stratégique
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies
Établissement tête: Université Laval
Du 1 février 2022 au 31 janvier 2023

  • Julie Galarneau, Maîtrise en sciences des aliments - avec mémoire
  • Hala Abi Rizk, Doctorat en sciences des aliments
  • Farah Ajej, Maîtrise en sciences des aliments - avec mémoire
  • Encadrements terminés dans les 5 dernières années

  • Takoua Yakoubi, Maîtrise en sciences des aliments - avec mémoire
  • Publications des 5 dernières années

    Evaporation and combustion: do they jeopardize the possibility to link gasoline samples sharing a common source? 2018/08/27. Miguel de Figueiredo, Christophe Cordella, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Xavier Archer, J.-M. Bégué, Douglas Rutledge.

    The area under the ROC curve as a variable selection criterion for multiclass classification problems 2018/01/30. Miguel de Figueiredo, Christophe Cordella, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Xavier Archer, J.-M. Bégué, Douglas Rutledge.

    A variable selection method for multiclass classification problems using two-class ROC analysis Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 2018/06. Miguel de Figueiredo, Christophe B.Y. Cordella, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Xavier Archer, Jean-Marc Bégué, Douglas N. Rutledge. DOI 10.1016/j.chemolab.2018.04.005

    Aromatech®: A compound identification and chemometric toolbox based on Kováts index 2018/01/30. F.L.F. Soares, Nathalie Locquet, R.L. Carneiro, Douglas Rutledge, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Christophe Cordella.

    Detection of chocolate powder adulteration with peanut using near-infrared hyperspectral imaging and Multivariate Curve Resolution Food Control, 2021/01. Antoine Laborde, Francesc Puig-Castellví, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Luc Eveleigh, Christophe Cordella, Benoît Jaillais. DOI 10.1016/j.foodcont.2020.107454

    Does Variability Affect the Performance of Front-Face Fluorescence Spectroscopy? A Study Case on Commercial Lebanese Olive Oil Journal of Fluorescence, 2021/01/23. Omar H. Dib, Jad Rizkalah, Rita Yaacoub, Hussein Dib, Nathalie Locquet, Luc Eveleigh, Christophe B. Y. Cordella, Ali Bassal. DOI 10.1007/s10895-020-02634-8

    Subpixel detection of peanut in wheat flour using a matched subspace detector algorithm and near-infrared hyperspectral imaging Talanta, 2020/08/15. Antoine Laborde, Benoît Jaillais, Jean-Michel Roger, Maxime Metz, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Luc Eveleigh, Christophe Cordella. DOI 10.1016/j.talanta.2020.120993

    Evaluation of the impact of buffered peptone water composition on the discrimination between Salmonella enterica and Escherichia coli by Raman spectroscopy Analytical and Bioanalytical Chemistry, 2020/04/04. Ali Assaf, E Grangé, C Cordella, D Rutledge, M Lees, A Lahmar, G Thouand. DOI 10.1007/s00216-020-02596-7

    Assessment of the microbial interplay during anaerobic co-digestion of wastewater sludge using common components analysis PLoS ONE, 2020/05/01. Francesc Puig-Castellví, Laëtitia Cardona, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Christophe Cordella, Laurent Mazéas, Douglas Rutledge, Olivier Chapleur. DOI 10.1371/journal.pone.0232324

    Assessment of substrate biodegradability improvement in anaerobic Co-digestion using a chemometrics-based metabolomic approach Chemosphere, 2020/04/17. Francesc Puig-Castellví, Laëtitia Cardona, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Christophe Cordella, Laurent Mazéas, Douglas Rutledge, Olivier Chapleur. DOI 10.1016/j.chemosphere.2020.126812

    A partial least squares-based approach to assess the light penetration depth in wheat flour by near infrared hyperspectral imaging Journal of Near Infrared Spectroscopy, 2020/02. Antoine Laborde, Benoît Jaillais, Ryad Bendoula, Jean-Michel Roger, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Luc Eveleigh, Dominique Bertrand, Anthony Boulanger, Christophe Cordella. DOI 10.1177/0967033519891594

    Unraveling the microbial community interactions in anaerobic digesterswith common components analysis 2019/01/30. Francesc Puig Castellvi, Laëtitia Cardona, Olivier Chapleur, Christophe Cordella, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Laurent Mazeas, Douglas Rutledge.

    A 3D-Fluorescence Fingerprinting Approach to Detect Physiological Modifications Induced by Pesticide Poisoning in Apis mellifera: A Preliminary Study Journal of Fluorescence, 2019/11/02. Christophe B. Y. Cordella, Alberto Izquierdo-Rodriguez, Marie-José Durand-Thouand. DOI 10.1007/s10895-019-02461-6

    Subpixel detection of peanut in wheat flour unsing near infrared hyperspectral imaging 2019/01/31. Antoine Laborde, Benoit Jaillais, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Anthony Boulanger, Christophe Cordella.

    Evaluation of an untargeted chemometric approach for the source inference of ignitable liquids in forensic science Forensic Science International, 2019. Miguel de Figueirero, Christophe Cordella, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Xavier Archer, Jean-Marc Begue, Douglas Rutledge. DOI 10.1016/j.forsciint.2018.11.016

    Source inference of ignitable liquids in forensic science: an untargeted chemometric approach 2018/08/29. Miguel de Figueiredo, Christophe Cordella, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Xavier Archer, J.-M. Bégué, Douglas Rutledge.

    Subpixel detection in wheat flour using near infrared hyperspectral imaging 2019. Antoine Laborde, Benoit Jaillais, Anthony Boulanger, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Christophe Cordella.

    Improving the scan depth of near infrared hyperspectral imaging using spatially resolved spectroscopy lighting 2018/09/23. Antoine Laborde, Ryad Bendoula, D Heran, Jean-Michel Roger, Anthony Boulanger, Benoit Jaillais, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Luc Eveleigh, Christophe Cordella.

    ROC, nouvelle méthode de sélection des variables pour les problèmes multiclasses: une application aux essences automobiles Annales des falsifications, de l'expertise chimique et toxicologique, 2018. Miguel de Figueiredo, Christophe Cordella, Delphine Jouan-Rimbaud Bouveresse, Xavier Archer, Jean-Marc Bégué, Douglas Rutledge.


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