Aller au contenu principal

Marie-Eve Labonté

Professeure agrégée
(418) 656-2131, poste 403881
Marie-Eve.Labonte@fsaa.ulaval.ca
Pavillon Paul-Comtois
2425, rue de l'Agriculture
Local 1312

Unité de rattachement — Faculté
Sciences de l'agriculture et de l'alimentation

Affiliations
Nutrition, santé et société (NUTRISS)

Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Institut national de recherche scientifique (INRS), Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université Laval - Fonds internes, Université McGill, Université du Québec à Rimouski, Université de Sherbrooke
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2017 au 31 mars 2024

Contribution d'aliments à caractéristiques durables à la perception et à la valeur des plats - Impact des effets de saillance
Programme: Projet subsidiaire d'un regroupement stratégique (pour fins de gestion au VRRCI)
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies
Établissement tête: Université Laval
Du 29 janvier 2018 au 31 mars 2023

Établissement jeune chercheur
Programme: Établissement de jeunes chercheurs - Juniors 1
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juillet 2019 au 30 juin 2023

Le profilage nutritionnel en appui à la création d'environnements favorables à la saine alimentation au
Programme: Chercheur-boursier Juniors 1 et 2, Seniors
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé, Fonds de recherche du Québec (FRQ «trois secteurs ensemble»)
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juillet 2019 au 30 juin 2023

An analysis of the food environment in Canada: INFORMAS Canada
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2020 au 30 septembre 2023

Identifying nutrition and lifestyle mediators of genetic susceptibility to obesity: towards a precision lifestyle medicine approach to obesity prevention
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Établissement tête: Université Laval
Du 1 octobre 2021 au 30 septembre 2024

Characterizing and monitoring the healthfulness of the food supply: a fundamental step towards creating healthier food environments
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Établissement tête: Université Laval
Du 1 octobre 2021 au 31 mars 2026

Maisons des aînés et maisons alternatives : étude observationnelle de la transition et de l'intégration des nouveaux résidents dans ce nouvel hébergement
Programme: Fonds stratégique de développement de la recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): CIUSSS - CN - VITAM Centre de recherche en santé durable
Établissement tête: Université Laval
Du 16 mars 2022 au 31 mars 2023

Subventions des 5 dernières années

The IMPACT of food environment policies on the Canadian food supply, dietary intakes and health: evidence to inform policy action
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Établissement tête: University of Toronto
Du 1 avril 2017 au 31 mars 2021

Soutien facultaire - Jeune Chercheur
Organisme(s) subventionnaire(s): Université Laval - Fonds internes
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juin 2018 au 31 mai 2021

Nutritional and lifestyle mediators of genetic susceptibility to obesity
Programme: Réseaux thématiques de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2019 au 31 décembre 2020

  • Alicia Corriveau, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Pascale Bélanger, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Encadrements terminés dans les 5 dernières années

  • Amélie Bergeron, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Joséane Gilbert-Moreau, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Gabrielle Plamondon, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Publications des 5 dernières années

    Comment on Muzzioli et al. Are Front-of-Pack Labels a Health Policy Tool? <i>Nutrients</i> 2022, <i>14</i>, 771 Nutrients, 2022/05. Hassan Aguenaou, NANCY BABIO SÁNCHEZ, Mélanie Deschasaux-Tanguy, Pilar Galan, Serge Hercberg, Chantal Julia, Alexandra Jones, George Karpetas, Bridget Kelly`, Emmanuelle Kesse-Guyot, Lamprini Kontopoulou, Marie-Eve Labonte, Cliona Ni Mhurchu, Igor Pravst, Simone Pettigrew, Elio Riboli, Jordi Salas-Salvadó, Bernard Srour, Mathilde Touvier, stefanie vandevijvere. DOI 10.3390/nu14102165

    Understanding gene-lifestyle interaction in obesity: the role of mediation versus moderation Lifestyle Genomics, 2022/03/01. Louis Pérusse, Raphaëlle Jacob, Vicky Drapeau, Clare Llewellyn, Benoit J Arsenault, Alexandre Bureau, Marie-Ève Labonté, Angelo Tremblay, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1159/000523813

    The relationship between voluntary product (re) formulation commitments and changes in the nutritional quality of products offered by the top packaged food and beverage companies in Canada from 2013 to 2017 BMC Public Health, 2022/02/10. Laura Vergeer, Mavra Ahmed, Lana Vanderlee, Christine Mulligan, Madyson Weippert, Beatriz Franco-Arellano, Kacie Dickinson, Jodi T. Bernstein, Marie-Ève Labonté, Mary R. L’Abbé. DOI 10.1186/s12889-022-12683-2

    Dietary Mediators of the Genetic Susceptibility to Obesity—Results from the Quebec Family Study The Journal of Nutrition, 2021/11. Raphaëlle Jacob, Catherine Bertrand, Clare Llewellyn, Christian Couture, Marie-Ève Labonté, Angelo Tremblay, Claude Bouchard, Vicky Drapeau, Louis Pérusse. DOI 10.1093/jn/nxab356

    Nutritional Content of Sliced Bread Available in Quebec, Canada: Focus on Sodium and Fibre Content Nutrients, 2021/11. Marie Le Bouthillier, Julie Perron, Sonia Pomerleau, Pierre Gagnon, Marie-Eve Labonte, Céline Plante, Marc-Henri Guével, Véronique Provencher. DOI 10.3390/nu13124196

    Nutritional value of child-targeted food products: results from the Food Quality Observatory Public Health Nutrition, 2021/08/05. Joséane Gilbert-Moreau, Sonia Pomerleau, Julie Perron, Pierre Gagnon, Marie-Ève Labonté, Véronique Provencher. DOI 10.1017/s1368980021003219

    Assessing nutritional value of ready-to-eat breakfast cereals in the province of Quebec (Canada): a study from the Food Quality Observatory Public Health Nutrition, 2021/04. Julie Perron, Sonia Pomerleau, Pierre Gagnon, Joséane Gilbert-Moreau, Simone Lemieux, Céline Plante, Marie-Claude Paquette, Marie-Ève Labonté, Véronique Provencher. DOI 10.1017/s1368980021001361

    Associations of Intake of Free and Naturally Occurring Sugars from Solid Foods and Drinks with Cardiometabolic Risk Factors in a Quebec Adult Population: The PREDISE (PRÉDicteurs Individuels, Sociaux et Environnementaux) Study The Journal of Nutrition, 2021/03. Amélie Bergeron, Marie-Ève Labonté, Didier Brassard, Catherine Laramée, Julie Robitaille, Sophie Desroches, Véronique Provencher, Charles Couillard, Marie-Claude Vohl, Mathieu Bélanger, Benoît Lamarche, Simone Lemieux. DOI 10.1093/jn/nxab042

    Impact of salt intake reduction on CVD mortality in Costa Rica: A scenario modelling study PLOS ONE, 2021/01. Jaritza Vega-Solano, Adriana Blanco-Metzler, Karol Madriz-Morales, Eduardo-Augusto Fernandes-Nilson, Marie Eve Labonté. DOI 10.1371/journal.pone.0245388

    Emotional responses to food pictures according to caloric value in women with an eating disorder Journal of Psychology and Mental Health Care, 2021. DOI 10.31579/2637-8892/140

    Methodology for the Determination of Fruit, Vegetable, Nut and Legume Points for Food Supplies without Quantitative Ingredient Declarations and Its Application to a Large Canadian Packaged Food and Beverage Database Foods, 2020/08. Laura Vergeer, Mavra Ahmed, Beatriz Franco-Arellano, Christine Mulligan, Kacie Dickinson, Jodi Bernstein, Marie-Eve Labonte, Mary R. L’Abbé. DOI 10.3390/foods9081127

    Modelling the effect of compliance with WHO salt recommendations on cardiovascular disease mortality and costs in Brazil PLOS ONE, 2020/07/09. Eduardo Augusto Fernandes Nilson, Adriana Blanco Metlzer, Marie-Eve Labonté, Patrícia Constante Jaime. DOI 10.1371/journal.pone.0235514

    Intakes of Total, Free, and Naturally Occurring Sugars in the French-Speaking Adult Population of the Province of Québec, Canada: The PREDISE Study Nutrients, 2019/09. Amélie Bergeron, Marie-Eve Labonte, Didier Brassard, Alexandra Bédard, Catherine Laramée, Julie Robitaille, Sophie Desroches, Véronique Provencher, Charles Couillard, Marie-Claude Vohl, Benoit Lamarche, Simone Lemieux. DOI 10.3390/nu11102317

    Assessment of Packaged Foods and Beverages Carrying Nutrition Marketing against Canada’s Food Guide Recommendations Nutrients, 2019/02. Beatriz Franco-Arellano, Min Ah Kim, Stefanie Vandevijvere, Jodi Bernstein, Marie-Eve Labonte, Christine Mulligan, Mary R. L’Abbé. DOI 10.3390/nu11020411

    Exercise training in the free-livingenvironment and its impact on energy intake and anthropometric outcomes: A pilot study on exercise timingaround meals Journal of Biological Exercise, 2019. DOI 10.4127/jbe.2019.0157

    Is the Canadian Healthy Eating Index 2007 an Appropriate Diet Indicator of Metabolic Health? Insights from Dietary Pattern Analysis in the PREDISE Study Nutrients, 2019. Lafrenière, J., Carbonneau, É., Laramée, C., Corneau, L., Robitaille, J., Labonté, M., Lamarche, B., Lemieux, S.. DOI 10.3390/nu11071597

    Traffic light labelling could prevent mortality from noncommunicable diseases in Canada: A scenario modelling study PLOS ONE, 2019. Marie-Eve Labonté, Teri E. Emrich, Peter Scarborough, Mike Rayner, Mary R. L’Abbé. DOI 10.1371/journal.pone.0226975

    Comparing Interviewer-Administered and Web-Based Food Frequency Questionnaires to Predict Energy Requirements in Adults Nutrients, 2018/09. Didier Brassard, Simone Lemieux, Amélie Charest, Annie Lapointe, Patrick Couture, Marie-Eve Labonte, Benoit Lamarche. DOI 10.3390/nu10091292

    Assessment of the Canadian Children’s Food and Beverage Advertising Initiative’s Uniform Nutrition Criteria for Restricting Children’s Food and Beverage Marketing in Canada Nutrients, 2018/06. DOI 10.3390/nu10070803

    Examining the Nutritional Quality of Canadian Packaged Foods and Beverages with and without Nutrition Claims Nutrients, 2018/06. DOI 10.3390/nu10070832

    A free sugars daily value (DV) identifies more “less healthy” prepackaged foods and beverages than a total sugars DV Preventive Medicine, 2018. Bernstein, J.T., Labonté, M.-È., Franco-Arellano, B., Schermel, A., L'Abbé, M.R.. DOI 10.1016/j.ypmed.2017.12.031

    Comparison of a Mediterranean to a low-fat diet intervention in adults with type 1 diabetes and metabolic syndrome: A 6–month randomized trial Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2018. Fortin, A., Rabasa-Lhoret, R., Lemieux, S., Labonté, M.-E., Gingras, V.. DOI 10.1016/j.numecd.2018.08.005

    Comparison of nutrient profiling models for assessing the nutritional quality of foods: A validation study British Journal of Nutrition, 2018. Poon, T., Labonté, M.-E., Mulligan, C., Ahmed, M., Dickinson, K.M., L'Abbé, M.R.. DOI 10.1017/S0007114518001575

    Nutrient profile models with applications in government-led nutrition policies aimed at health promotion and noncommunicable disease prevention: A systematic review Advances in Nutrition, 2018. Labonté, M.-E., Poon, T., Gladanac, B., Ahmed, M., Franco-Arellano, B., Rayner, M., L'Abbé, M.R.. DOI 10.1093/ADVANCES/NMY045

    A Health at Every Size intervention improves intuitive eating and diet quality in Canadian women Clinical Nutrition, 2017. Carbonneau, E., Bégin, C., Lemieux, S., Mongeau, L., Paquette, M.-C., Turcotte, M., Labonté, M.-È., Provencher, V.. DOI 10.1016/j.clnu.2016.06.008

    C-reactive protein levels are inversely correlated with the apolipoprotein B-48-containing triglyceride-rich lipoprotein production rate in insulin resistant men Metabolism: Clinical and Experimental, 2017. Drouin-Chartier, J.-P., Tremblay, A.J., Hogue, J.-C., Leclerc, M., Labonté, M.-È., Marin, J., Lamarche, B., Couture, P.. DOI 10.1016/j.metabol.2016.11.019

    Comparison of global nutrient profiling systems for restricting the commercial marketing of foods and beverages of low nutritional quality to children in Canada American Journal of Clinical Nutrition, 2017. Labonté, M.-È., Poon, T., Mulligan, C., Bernstein, J.T., Franco-Arellano, B., L’Abbé, M.R.. DOI 10.3945/ajcn.117.161356

    Healthfulness and nutritional composition of Canadian prepackaged foods with and without sugar claims Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, 2017. Bernstein, J.T., Franco-Arellano, B., Schermel, A., Labonté, M.-É., L’Abbé, M.R.. DOI 10.1139/apnm-2017-0169


    Les informations contenues dans cette page sont extraites de différents systèmes experts de l’Université Laval. Si vous constatez une erreur ou avez des questions quant aux données affichées, communiquez avec nous en écrivant à l’adresse repertoire-corps-professoral@ulaval.ca. Nous nous assurerons de rediriger votre demande à la bonne personne.