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Stéphanie Dudonné

Professeure adjointe
(418) 656-2131, poste 406183
stephanie.dudonne.1@ulaval.ca
Pavillon Paul-Comtois
2425, rue de l'Agriculture
Local 3236

Unité de rattachement — Faculté
Sciences de l'agriculture et de l'alimentation

Participatory Action for an Inuit-Led Research on Food Production and Nutrition in Inuit Nunangat
Programme: Sentinelle Nord - Appel à projet ciblé 2019-2022
Organisme(s) subventionnaire(s): Secrétariat des programmes interorganismes à l’intention des établissements
Établissement tête: Université Laval
Du 1 août 2019 au 31 mars 2022

Analyse nutritionnelle comparative de fruits et légumes cultivés en contexte nordique: Impact sur la perception de la qualité nutritionnelle chez les Inuit
Programme: Projet subsidiaire d'un regroupement stratégique (pour fins de gestion au VRRCI)
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies
Établissement tête: Université Laval
Du 2 février 2021 au 31 mars 2023

Subventions des 5 dernières années

Étude de la composition phytochimique de 15 cultivars d’argousier cultivés au Québec dans un objectif de développement de marché
Programme: Accélération Québec (MITACS et gouvernement provincial)
Organisme(s) subventionnaire(s): MITACS Inc.
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juillet 2020 au 28 février 2021

  • Valentina Cattero, Doctorat en biologie végétale
  • Celso Camargo, Maîtrise en nutrition - avec mémoire
  • Victor Labelle, Maîtrise en biologie végétale - avec mémoire
  • Jacob Lessard-Lord, Doctorat en biologie végétale
  • Jacob Lessard-Lord, Maîtrise en biologie végétale - avec mémoire

Publications des 5 dernières années

High dose versus low dose standardized cranberry proanthocyanidin extract for the prevention of recurrent urinary tract infection in healthy women: a double-blind randomized controlled trial BMC Urology, 2021. Babar, A., Moore, L., Leblanc, V., Dudonné, S., Desjardins, Y., Lemieux, S., Bochard, V., Guyonnet, D., Dodin, S.. DOI 10.1186/s12894-021-00811-w

Can Natural Products Exert Neuroprotection without Crossing the Blood–Brain Barrier? International Journal of Molecular Sciences, 2021/03. Manon Leclerc, Stéphanie Dudonné, Frédéric Calon. DOI 10.3390/ijms22073356

Purple grumixama anthocyanins (: Eugenia brasiliensis Lam.) attenuate obesity and insulin resistance in high-fat diet mice Food and Function, 2021. Teixeira, L.D.L., Pilon, G., Coutinho, C.P., Dudonné, S., Dube, P., Houde, V., Desjardins, Y., Lajolo, F.M., Marette, A., Hassimotto, N.M.A.. DOI 10.1039/d0fo03245j

Standardized High Versus Low Dose Cranberry Proanthocyanidin Extracts for Prevention of Urinary Tract Infection Confirmed by Pyuria in Women: A Randomized Clinical Trial Current Developments in Nutrition, 2020/06/01. DOI 10.1093/cdn/nzaa045_056

The postnatal window is critical for the development of sex-specific metabolic and gut microbiota outcomes in offspring Gut Microbes, 2021. Daoust, L., Choi, B.S.-Y., Lacroix, S., Rodrigues Vilela, V., Varin, T.V., Dudonné, S., Pilon, G., Roy, D., Levy, E., Desjardins, Y., Chassaing, B., Marette, A.. DOI 10.1080/19490976.2021.2004070

Characterization of bioactive cranberry fractions by mass spectrometry Canadian Journal of Chemistry, 2020/09. Marie-Claude Denis, Pascal Dubé, Stéphanie Dudonné, Yves Desjardins, Cristina Matei, Edgard Delvin, Emile Levy, Alexandra Furtos. DOI 10.1139/cjc-2020-0070

Berry Polyphenols and Fibers Modulate Distinct Microbial Metabolic Functions and Gut Microbiota Enterotype-Like Clustering in Obese Mice Frontiers in Microbiology, 2020. Rodríguez-Daza, M.-C., Roquim, M., Dudonné, S., Pilon, G., Levy, E., Marette, A., Roy, D., Desjardins, Y.. DOI 10.3389/fmicb.2020.02032

Polyphenols from Grape and Blueberry Improve Episodic Memory in Healthy Elderly with Lower Level of Memory Performance: A Bicentric Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Study Journals of Gerontology - Series A Biological Sciences and Medical Sciences, 2019. Bensalem, J., Dudonné, S., Etchamendy, N., Pellay, H., Amadieu, C., Gaudout, D., Dubreuil, S., Paradis, M.-E., Pomerleau, S., Capuron, L., Hudon, C., Layé, S., Desjardins, Y., Pallet, V.. DOI 10.1093/gerona/gly166

Blueberry proanthocyanidins and anthocyanins improve metabolic health through a gut microbiota-dependent mechanism in diet-induced obese mice American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism, 2020. Morissette, A., Kropp, C., Songpadith, J.-P., Moreira, R.J., Costa, J., Mariné-Casadó, R., Pilon, G., Varin, T.V., Dudonné, S., Boutekrabt, L., St-Pierre, P., Levy, E., Roy, D., Desjardins, Y., Raymond, F., Houd, V.P., Marette, A.. DOI 10.1152/AJPENDO.00560.2019

Wild blueberry proanthocyanidins shape distinct gut microbiota profile and influence glucose homeostasis and intestinal phenotypes in high-fat high-sucrose fed mice Scientific Reports, 2020. Rodríguez-Daza, M.-C., Daoust, L., Boutkrabt, L., Pilon, G., Varin, T., Dudonné, S., Levy, É., Marette, A., Roy, D., Desjardins, Y.. DOI 10.1038/s41598-020-58863-1

Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice Gut, 2019. Anhê, F.F., Nachbar, R.T., Varin, T.V., Trottier, J., Dudonné, S., Le Barz, M., Feutry, P., Pilon, G., Barbier, O., Desjardins, Y., Roy, D., Marette, A.. DOI 10.1136/gutjnl-2017-315565

Arctic berry extracts target the gut–liver axis to alleviate metabolic endotoxaemia, insulin resistance and hepatic steatosis in diet-induced obese mice Diabetologia, 2018. Anhê, F.F., Varin, T.V., Le Barz, M., Pilon, G., Dudonné, S., Trottier, J., St-Pierre, P., Harris, C.S., Lucas, M., Lemire, M., Dewailly, É., Barbier, O., Desjardins, Y., Roy, D., Marette, A.. DOI 10.1007/s00125-017-4520-z

Standardised high dose versus low dose cranberry Proanthocyanidin extracts for the prevention of recurrent urinary tract infection in healthy women [PACCANN]: a double blind randomised controlled trial protocol BMC Urology, 2018/12. DOI 10.1186/s12894-018-0342-7

A major daidzin metabolite 7,8,4′-trihydroxyisoflavone found in the plasma of soybean extract-fed rats attenuates monocyte-endothelial cell adhesion Food Chemistry, 2018. Lee, C.C., Dudonné, S., Kim, J.H., Kim, J.S., Dubé, P., Kim, J.-E., Desjardins, Y., Park, J.H.Y., Lee, K.W., Lee, C.Y.. DOI 10.1016/j.foodchem.2017.08.002

Polyphenol-rich extract from grape and blueberry attenuates cognitive decline and improves neuronal function in aged mice Journal of Nutritional Science, 2018. Bensalem, J., Dudonné, S., Gaudout, D., Servant, L., Calon, F., Desjardins, Y., Layé, S., Lafenetre, P., Pallet, V.. DOI 10.1017/jns.2018.10

Comprehensive phenolic composition analysis and evaluation of Yak-Kong soybean (Glycine max) for the prevention of atherosclerosis Food Chemistry, 2017. Lee, C.C., Dudonné, S., Dubé, P., Desjardins, Y., Kim, J.H., Kim, J.S., Kim, J.-E., Park, J.H.Y., Lee, K.W., Lee, C.Y.. DOI 10.1016/j.foodchem.2017.05.012

Profiling the phenolic acids, flavonoids and tannins in skunk currants (Ribes glandulosum) of Northern Québec, Canada Journal of Berry Research, 2018. Witol, A., Lemire, M., Dudonné, S., Walshe-Roussel, B., Desjardins, Y., Cuerrier, A., Harris, C.S.. DOI 10.3233/JBR-170282

A polyphenol-rich cranberry extract reverses insulin resistance and hepatic steatosis independently of body weight loss Molecular Metabolism, 2017. Anhê, F.F., Nachbar, R.T., Varin, T.V., Vilela, V., Dudonné, S., Pilon, G., Fournier, M., Lecours, M.-A., Desjardins, Y., Roy, D., Levy, E., Marette, A.. DOI 10.1016/j.molmet.2017.10.003

Strawberry and cranberry polyphenols improve insulin sensitivity in insulin-resistant, non-diabetic adults: A parallel, double-blind, controlled and randomised clinical trial British Journal of Nutrition, 2017. Paquette, M., Medina Larqué, A.S., Weisnagel, S.J., Desjardins, Y., Marois, J., Pilon, G., Dudonné, S., Marette, A., Jacques, H.. DOI 10.1017/S0007114517000393


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